Is je burn-out wel pijnlijk genoeg?

Soms komt er iemand in mijn praktijk met burn-out klachten en zegt dan; ‘ik ben zo moe, ik kan niet meer’ of ‘nu wil ik het echt aanpakken want het gaat zo niet langer’. Dan denk ik altijd, ha fijn! Dit is iemand die genoeg last heeft van zijn probleem om echt een stap te maken.

Maar als ik dan vragen stel en de cliënt eigenlijk niet wil dat we aan onderwerp x komen of dat ene dat al zo oud is, aanstip, meteen roept; ‘nee dat is het niet’…. Dan maken we die stap niet zo maar.

De roze olifant

Dan kom je dus eigenlijk met een soort grote roze olifant de kamer in en daar mogen we het dan niet over hebben… Dat is lastig als je toch uit je burn-out wil komen en voor mij is het ook lastig: ik wil wel helpen maar mag die grote olifant niet benoemen. Ik sprak onlangs iemand die helemaal boos op zich zelf was dat er tranen kwamen in een coachgesprek. Deze cliënt zei: ‘oh daar baal ik nou zo van, ik had zo uitgekeken naar een goed gesprek en dan zit ik hier een potje te janken!’ Ik gaf aan wel blij te zijn dat we nu aan de kern gingen beginnen. Een beetje verbaasd keek de ander mij aan.

Pijn en ontstoken

Ik maakte een vergelijking met een enorme puist die je misschien als tiener wel eens hebt gehad. Zo’n vieze ontstoken pukkel waarvan je weet dat je echt door een naar stuk moet om alles weer schoon te krijgen. Je kunt er aan krabben en stoppen omdat het pijn doet. Je kunt het eventueel verdoezelen met wat camouflagestift, maar de ontsteking blijft. Een nog verbaasdere blik werd gevolgd door een blik van herkenning; ‘Ja, je moet door tot er helder vocht of bloed uitkomt en dan pas is je ontsteking weg’. Ik vroeg of we gingen camoufleren of doorzetten…

Deze cliënt zette dapper door, want wilde niet meer in dezelfde situatie blijven. Net als de pukkel was de cliënt na afloop leeg maar voelde zich opgelucht. En had weer zin om wat leuks te gaan doen nu de pijn minder werd.

Van je burn-out af? Knijp uit die pukkel!

Wil jij van je burn-out af? Weet dat het niet altijd alleen maar zonneschijn is of lentefrisse geuren die je tegemoet komen als je met jezelf aan de slag gaat. Knijp die pukkel uit en ruim je ellende op. Het is niet makkelijk maar maakt je leven wel zo veel fijner! Dus als je echt van je pijn af wil, laat die roze olifant dan thuis en ga ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.