Omvallen in een crisis?

Omvallen óf herrijzen als een Phoenix? Jij hebt de keuze!

Vier miljoen mensen staan op het punt van omvallen door de Corona crisis, zo werd deze week in het nieuws gebracht. (https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5179368/corona-psyche-burn-out-stress-hersenen)  Als al deze mensen inderdaad omvallen heeft de BV Nederland een groot probleem. Hoe hou je organisaties staande met zo’n grote hoeveelheid langdurig zieken? Hoe betaal je zorg, vervanging en hoe hou je het moraal hoog? Allemaal vragen die bedrijven dan voorgeschoteld krijgen en dat terwijl ze al alle zeilen bij moeten zetten om financieel gezond te blijven.  Van die zorg alleen al zou een groot deel van de ondernemers om kunnen vallen.

Wat het bericht alleen niet laat zien is hoe bedrijven deze kans kunnen pakken om juist nu kritisch naar hun bedrijfsvoering te kijken en een nieuwe richting te kiezen. Zo sprak ik een ondernemer die als een van de eersten meer dan de helft van zijn omzet zag vervliegen door de corona maatregelen. Hij keek met een business coach naar zijn bedrijf en naar de markt waarin hij actief is. Hij besloot dat een andere richting het bedrijf zou helpen en keek ook naar wie en wat hij daarvoor nodig heeft. Dit betekent dat hij afscheid moest nemen van medewerkers of producten en taken maar ook weer nieuwe kansen voor zichzelf wist te creëren.

Niet omvallen maar vernieuwen

Dit geldt natuurlijk ook voor iedereen die door de crisis een baan verloor, of voor andere grote uitdagingen bent komen te staan. We hebben allemaal meer op ons bord gekregen dan we vroegen maar hoe ga je daar mee om? Je hebt altijd een keuze…

Laat je je overvallen en val je om of pak je je kans om te vernieuwen en je te ontwikkelen en herrijs je als een ware Phoenix net als de ondernemer? Om je te ontwikkelen heb je een aantal dingen nodig, zoals tijd, rust en soms een beetje hulp of houvast. Die tijd kan met het verlies van een baan wel goed van pas komen, maar soms is rust niet het eerste wat je ervaart. Daar kun je aan werken en de inzichten die je daarmee opdoet, verwerk je in een plan van aanpak voor jouw ontwikkeling naar een nieuwe baan.

Ontwikkelding

Een aanpak of houvast voor je ontwikkeling wordt door coaches en werkgevers soms gezocht in standaard formats maar soms ook op basis van eigen inzichten. Een aantal jaren geleden had ik het geluk om voor iemand te werken die zelf een goede coach was en zij gaf mij een ontwikkelding. Het was een document, een beeld en tegelijkertijd ook een foto van een moment in mijn ontwikkeling.

Het ontwikkelding bood me ontzettend veel houvast om op zoek te gaan naar antwoorden in  mezelf. Wat het ontwikkelding zo bijzonder maakt is dat als ik hem gebruik voor mijn huidige situatie, hij nog altijd toepasbaar is. Voor vele fases in je loopbaan is een ‘ontwikkelding’ te maken om je houvast te geven voor het zoeken naar je volgende stap.

Ik gebruik niet alleen eigenschappen van het ontwikkelding maar ook andere modellen en technieken om je te helpen bij je coachvraag. Wil je niet omvallen door de crisis maar vernieuwen en herrijzen als een Phoenix? Neem dan contact op voor meer informatie in een vrijblijvende kennismaking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.