Verander lekker zelf! Zo krijg je medewerkers mee in verandering.

Iedereen wil verandering maar niemand wil zelf hoeven te veranderen…

Verandering in organisaties komt in vele vormen. Soms uit nood omdat het financieel niet goed gaat met het bedrijf. Soms uit wens omdat de directie graag wil groeien. Maar niet altijd willen alle betrokkenen die verandering echt graag bereiken. Dat betekent namelijk vaak dat zij zelf iets moeten veranderen. Dit leidt nog wel eens tot spanning op de werkvloer of zelfs tussen medewerkers en directie. In plaats van een organisatieverandering wordt het dan een klimaatverandering: Verander lekker zelf!

Als coach spreek ik niet alleen mensen in een spreekkamer over hun eigen vraagstuk maar kom ik ook in organisaties die veranderen. Daar zoek ik een plekje om zelf te werken maar tegelijkertijd toegankelijk te zijn voor medewerkers. Zo loop je bij me binnen als een inloopspreekuur bij je huisarts, maar dan zonder ingewikkelde termen, koude handen en zo snel mogelijk de deur weer uit te moeten.

Aandacht maakt verandering beter

Ik heb aandacht, luister en geef koffie (of thee natuurlijk!). In snelgroeiende organisaties is er vaak juist datgene nodig; aandacht. Want als bedrijven hard groeien gaat het vaak niet meer over de medewerkers. In tegenstelling daarvan gaat het om forecasts, budget y2k, stand-up meetings, korte bila’s over projecten. En dat terwijl zij juist zo belangrijk zijn om niet te vergeten in de organisatieverandering. Zij maken de verandering door zelf mee te veranderen, dus heb aandacht voor ze!

Aandacht maakt alles beter. De slogan van Ikea gaat hier ook op want, aandacht voor het ongenoegen of onbehagen van medewerkers helpt met een tijdige signalering van problemen. Zo maak ik zichtbaar in welk team er ongewenst gedrag wordt vertoond. Onlangs kwam ik er bij een mooi bedrijf achter dat er stelselmatig wordt gepest. Collega’s sloten op gewiekste wijze iemand buiten. Deze collega was onderwerp van gesprek en zo verziekte het team zelf de werksfeer. Samen met de directie heb ik een plan van aanpak gemaakt om deze situatie om te zetten in een positief werkklimaat.

In een andere organisatie waar ik kwam ging de groei zo snel dat medewerkers zich niet meer herkenden in de organisatie. In één op één gesprekken maakten ze pijnpunten duidelijk. Aandacht en vertrouwen waren hierbij belangrijk voor de medewerkers. Uiteindelijk gaf deze aandacht hen het vertrouwen dat mee veranderen juist goed en leuk voor hen zelf was.

Inloopcoach/vertrouwenspersoon

Dat vertrouwen hoort bij de rol van vertrouwenspersoon die ik als externe adviseur voor ondernemingen invul. Wil je als ondernemer dus meer aandacht voor je groei maar wil je de aandacht voor je medewerkers niet laten verslappen? Neem dan contact op om te zien wat de vertrouwenspersoon/inloopcoach van Mind the Gap Coaching voor jouw bedrijf kan betekenen. Verander lekker zelf, maar neem je medewerkers met je mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.